ZELF JE VERHAAL MAKEN GEEFT VOLDOENING

30 mei 2024

Afgelopen week voegde Basti Baroncini het sprookje Zout op de ekster toe aan zijn Sprookjespodcast. Ik vertel in deze aflevering over de dromerige Olle die in het bos een ekster ontmoet die hem alles belooft wat hij wenst. Na afloop praten Basti en ik over de vraag: wat leert dit ons?

We komen tot de conclusie dat dit sprookje gaat over zingeving. Over de oppervlakkige wens om succes cadeau te krijgen, terwijl het veel verrijkender blijkt om het stap voor stap op eigen kracht te verwerven.

Ik denk aan de enthousiaste berichten over ChatGTP die op LinkedIn voorbijkomen. Sollicitatiebrieven, emails, webteksten, reclameslogans, boekverslagen, liefdesbrieven… Laat het schrijven door ChatGTP. Met één druk op de knop, gelikt resultaat! Velen roepen 'Halleluja!'

Ik vind deze berichten eerlijk gezegd nogal angstaanjagend, deprimerend zelfs. Alsof we zelf te onnozel zijn om een goeie brief te schrijven waarin we op eigen wijze tonen wie we zijn. Is het inzetten van onze eigen creativiteit en eigenheid niet wat ons in wezen mens maakt? Wanneer het je lukt om je eigen toon te vinden, je eigen woorden, waarmee je jouw visie helder uitdrukt in een brief of verhaal, dan is dat toch super bevredigend? Moeten we werkelijk enthousiast zijn dat ChatGTP de mensheid laat "shinen"?

In de trainingen die ik geef merk ik steeds weer hoe blij mensen worden van het inzetten van hun eigen en het zien van elkaars creativiteit. Jezelf en anderen verrassen met een pakkend verhaal geeft ongelofelijk veel vreugde.
Iedere deelnemer heeft unieke, authentieke verhalen. Juist die rafelrandjes, humor, zelfspot en eigenzinnigheden die hiermee zichtbaar worden, is wat ons mens maakt en fascineert.

Zelf iets maken, een tekst, een blog, een vertelling… vervult. Het vraagt kleur bekennen, goed nadenken en doordenken. Het vraagt doorzetten, aanscherpen, mislukken en met geleerde lessen opnieuw beginnen. In een groep hiermee bezig zijn, vergroot je wereld. Je leert van anderen en je verrast jezelf.

Ik ga weer trainingen voor open inschrijving geven. Boeiend vertellen, maar ook iets rondom spookjes en waargebeurde avonturen. Om samen onze creativiteit te activeren, maar vooral omdat het gelukkig maakt.

Je hoort snel meer!

Wil je regelmatig een verhaal ter inspiratie of een handige tip over storytelling in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer nieuwsbrieven.