KIES ÉÉN STELLING ALS JE PRESENTEERT

12 juni 2024

Een presentatie valt of staat bij het wel of niet durven staan voor één centrale stelling, die je vervolgens beeldend en pakkend onderbouwt. Ook als je veel te vertellen hebt? Jazeker!

'Mijn spreekbeurt gaat over spinnen,' vertelde ik mijn klasgenootjes op de lagere school. Iedereen had een onderwerp moeten kiezen. Vervolgens gaf ik mijn klasgenootjes een hoeveelheid aan informatie over spinnen. Dat ze acht poten hebben, dat er kruisspinnen zijn, hooiwagens en ook bananenspinnen. Dat ik gehoord had dat een bananenspin een keer een kat had opgegeten en meer griezelige weetjes over dit onderwerp. Ik weet nog dat ik, ondanks mijn liefde voor presenteren, baalde van het onderwerp. Ik vond het maar saai. En dat was het ook. Inmiddels begrijp ik waarom. Het was saai omdat het me ontbrak aan stellingname. Ik had binnen het onderwerp spinnen nergens voor gekozen.

Kiezen voor een onderwerp is niet genoeg
In mijn trainingen kom ik veel mensen tegen die gewend zijn te spreken over een onderwerp. Net als de lerares die ik had op de lagere school, denken ze dat een onderwerp zich leent voor een presentatie, maar met een onderwerp alleen ben je er nog niet. Binnen een onderwerp is het van belang dat je een keuze maakt en helder stelling neemt vanuit je eigen fascinatie. Vergelijk Mijn presentatie gaat over spinnen met Als je begrijpt hoe spinnen insecten vangen, begrijp je ook hoe je met plezier je huiswerk kunt maken. Stelling nemen prikkelt en geeft focus. Daarbij kun je met je stelling direct inspelen op de problemen van je doelgroep.

Je stelling bepaalt de lijn en de boodschap van je verhaal
Wanneer je je stelling hebt geformuleerd, heb je de lijn van je verhaal en tevens je boodschap te pakken. Bovenstaande stelling bepaalt wat ik wel en wat ik niet over spinnen en huiswerk maken vertel. Ik vertel alleen die feiten, voorbeelden, anekdotes en tegenwerpingen die mij helpen om de context helder te maken en mijn stelling beeldend en passievol te onderbouwen.

Zorg dat je stelling leeft bij je publiek
Vraag je bij het kiezen van je stelling altijd weer opnieuw af wat jij nu aan dit publiek te brengen hebt. Een prikkelende stelling speelt in op de actuele vragen, problemen en gevoelens van je publiek. Waarvoor heb jij een oplossing? Waarover wil jij je publiek laten nadenken? Onderzoek de vragen en problemen van je doelgroep grondig zodat je daarop kunt inspelen vanuit jouw visie en ervaring.

Niet drie, niet twee, maar één stelling
De verleiding is vaak groot om in je presentatie toch twee of drie stellingen te willen poneren. Doe dat niet. Juist door je te beperken tot één centrale probleem- of vraagstelling, kun je deze helder, krachtig en onvergetelijk vormgeven. Daardoor kan je publiek je boodschap onmogelijk missen!

Stelling nemen is een creatieve daad
Clarissa Pinkola Estés schrijft in haar boek De ontembare vrouw het volgende: 'Om te kunnen scheppen moet je kunnen reageren. Creativiteit is het vermogen te reageren op alles wat zich rondom ons afspeelt, om te kiezen uit de honderden mogelijkheden van denken, voelen, handelen en reageren die in ons opkomen en om deze samen te voegen tot één unieke respons, uiting of boodschap die gewicht, vuur en betekenis heeft.'

Wat kies jij op dit moment als unieke, vurige respons binnen alles wat zich rond jou afspeelt?

Wil je regelmatig een verhaal ter inspiratie of een handige tip over storytelling in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer nieuwsbrieven.