DOEN!

25 september, 2023

Hoe krijg je 't voor elkaar? Begin jaren tachtig. Je gaat met je man en dochter op bezoek te bij de Belgische ambassadeur en zijn vrouw. Je hebt je mooiste kleren aan. Je drinkt samen thee. Er wordt gesproken over suikerklontjes. De mannen roken sigaren. Je dochter vertelt over de spulletjes in het piepkleine koffertje op haar schoot. Je laat heel deze onbenullige rambam filmen en editen. Het wordt uitgezonden op tv. Hiermee toon je hoe mensen sociale rollen vervullen en dat je vraagtekens zet bij de manier waarop de werkelijkheid op tv vaak wordt weergegeven, namelijk spannender, sneller en opwindender dan in het echte leven.
 
De Haarlemse PINK de Thierry (geboren in 1943 als Helena Scheerder) kreeg dit voor elkaar. In de jaren tachtig en negentig werd ze bekend door haar opvallende performances. Zo woonde ze in 1981 een maand lang samen met haar man en hun baby als "familie De Koning" in een nagebouwd appartement in theater De Meervaart in Amsterdam. Bezoekers van het Holland festival konden dagelijks door het raam kijken en zien hoe ze daar leefden. De meubels waren gesponsord door De Bijenkorf, de prijskaartjes hingen er nog aan.

'Je moet wel een goed verhaal hebben om dit voor elkaar te krijgen,' zegt een mevrouw die naast me staat in de overzichtstentoonstelling van het werk van PINK de Thierry in het Frans Hals Museum. We kijken naar een enorme foto uit 1984 van een fleurig Oostenrijks aandoend chalet "waarin" PINK dertig dagen met man en kind woonde op de Grote Markt in Haarlem. Het chalet blijkt een tweedimensionale schildering op hardboard platen te zijn. In het tuintje ervoor van kunstgras met zwembadje, parasol en tuinmeubelen leefde het gezin een "ideaal" gezinsleven. 's Nachts sliepen ze in een container achter hun illusie van hout.

'Daar was ik graag bij geweest,' vervolgt de vrouw naast me, 'dat ze haar verhaal vertelde en het dan voor elkaar kreeg.'

PINK de Thierry kreeg veel voor elkaar, maar lang niet alles. Haar relatie met het Frans Hals Museum ontstond in de jaren tachtig. Het museum kocht, presenteerde en faciliteerde haar werk. Toch was het ook voor haar niet altijd makkelijk om haar ideeën te verkopen. Van een promotiereis van dertig dagen door de VS maakte ze een performance waarin ze toonde hoe ze als kunstenaar steeds meer moest onderhandelen, commerciëler moest denken en zichzelf moest promoten.

Ze deed het, denk ik als ik door de zonnige straatjes van Haarlem terug naar huis wandel. Ze bedacht het, ze verwoordde het, ze verkocht het, maar vooral deed ze het. Ze maakte haar dromen, ideeën en plannen waar door ze uit te voeren.

Thuisgekomen pak ik mijn gouacheverf, mijn kwasten en een blok papier. Na ongeveer een jaar pauze maak ik weer een eerste gouacheschildering. Naar een foto uit het museum; PINK de Thierry in bikini boven een zwembad tijdens haar promotiereis in Amerika. Op de achtergrond haar man Donald in pak met aktetas. Op de voorgrond de witte golftas waarmee Donald tijdens de reis altijd twee meter achter haar liep. In deze tas zat een 23 meter lange fotocollage van PINK's werk. Deze rolde ze pas uit als een museum toezei dat ze er een performance mocht doen. Dat gebeurde één keer, in het Museum of Contemporary Arts in Los Angeles. 

PINK Thierry

Ik wens je tijd en ruimte toe voor eigenzinnige dromen, plannen en projecten. Verras jezelf en geniet!

Wil je regelmatig een tekening, een verhaal ter inspiratie of een handige tip over storytelling in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer nieuwsbrieven.