BEWEGEN GEEFT LEVENSLUST

15 mei, 2023

Er gebeurt veel. Niet alleen in de grote wereld, maar ook in mijn persoonlijke mini-universum. Zo zijn mijn man Ate, onze dochter Aaf en ik 6 weken geleden vanuit Utrecht naar Haarlem verhuisd. We wonen hier nu op de Burgwal in de Hagestraat op nummer 28. De Burgwal is een eilandje tegenover Teylersmuseum. Je loopt de brug op, het Spaarne over en dan ben je er. Volgens de verhalen werd hier 40 jaar geleden veel geknokt. Nu is het super vriendelijk met kleurrijke bewoners. Een aantal woont hier al lang, onze buurman van 70 is in ons huis geboren, anderen zijn relatief nieuw. Allemaal zeggen ze: 'Hier gaan we nooit meer weg.'

Vanochtend stond ik me in een zaaltje om de hoek met een stuk of 12 andere vrouwen op Franse chansons in het zweet te werken. Ik volgde Barre, dat is een les die een mooie ballet-houding, lange sterke spieren en een soepel lichaam belooft. Een mix van klassiek ballet met yoga en weet ik wat allemaal. Terwijl ik mezelf in de spiegel zag, onhandig mijn been omhoog zwaaiend, realiseerde ik me dat ik de afgelopen jaren vooral achter teken- en schrijftafels zat. Terwijl ik vroeger zoveel danste en bewoog.

Haarlem geeft me enorm veel zin. Zin om te bewegen, naar buiten te gaan, om nieuwe mensen te ontmoeten, trainingen storytelling te geven, te inspireren, in zee te zwemmen, door de duinen te fietsen en nieuwe avonturen te beleven.

Een paar dagen terug werd ik in onze net-opgeknapte zitkamer geïnterviewd door podcast-maker Basti Baroncini over sprookjes en de betekenis ervan. Toen hij me hiervoor vroeg, ontwaakte in mij een oude liefde: sprookjes. Ik vond het leuk om er vier te vertellen en erover bevraagd te worden. Ook spannend en sprankelend. Na afloop at hij met ons mee in onze keuken. Een avontuur!

En waar wil ik nu heen met dit relaas?

Terug naar dat bewegen. Vanochtend. Barre. Ik moest denken aan een boek dat ik afgelopen zomer las van Twyla Tharp: Keep it moving, lessons for he rest of your life. Deze 80+ choreografe inspireert mensen over de hele wereld om te blijven bewegen: letterlijk en figuurlijk. Met als doel: levenslustig te blijven, ofwel: to maintain your prime for life. Ze benadrukt dat je vooral grotere stappen moet nemen als je ouder wordt, i.p.v. kleinere. Ze benadrukt het belang van bewegen, lijfelijk, maar ook mentaal: blijf jezelf uitdagen. Doe nieuwe dingen waar je blij van wordt.

In storytelling gaat het er ook om dat je mensen beweegt. In hun hoofd en in hun hart. Je wilt dat je luisteraars letterlijk opveren, wakker worden en zin krijgen in their prime for life. Om dit te realiseren moet je eerst zelf bewogen worden. Ook vraagt het stevigheid, flexibiliteit en kracht om je op een authentieke manier te laten zien. Het is naast het zoeken en komen tot jouw verhaal ook een fysiek spel om anderen mee te nemen. Precies dat maakt het zo bijzonder.

Twyla Tharp, Keep it moving, lessons for the rest of your life

Twyla Tharp, Keep it moving, lessons for the rest of your life

Ik wens je een week vol beweging en avonturen op vele fronten. Wees nieuwsgierig, verras jezelf en geniet!

Wil je regelmatig een tekening, een verhaal ter inspiratie of een handige tip over storytelling in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Lees hier meer nieuwsbrieven.